Verkeerscentrum Vlaanderen

Case
Verkeerscentrum Vlaanderen
 

Optimising communication in the Traffic Control Centre

The rapid expansion of Verkeerscentrum Vlaanderen meant that a thorough review of its processes and control systems was now required. Namahn was asked to redesign the user interface of the traffic monitoring system and to optimise the layout of the control room.

Design challenge

Operators in the Traffic Control Centre monitor and guide traffic in real time by controlling traffic messages and signalisation on the road. Smooth communication is important, both between traffic controllers and with the police.

As each traffic controller was responsible for a different region of Flanders, when a traffic jam moved from West Flanders to East Flanders, the traffic controller needed to pass the information on to his or her colleague. Another issue was passing information between the 3-person night shift and the 11-person day shift.

Approach

Namahn started its analysis by carefully studying how traffic controllers work. We meticulously mapped information flows in the system and between traffic controllers. We developed user scenarios to test assumptions and a conceptual design of screens and the layout of the control room, as well as specifications.

A mock-up of the new control room layout allowed us to explore how the future control room could be organised so as to optimally support the new workflow.

Result

The redesigned traffic management system and new control room layout enable traffic controllers to work more efficiently, both within the team and with the police. The legacy applications to be integrated now share interaction patterns and information design, making it easier for controllers to quickly learn how to use them. The style guide that Namahn produced will make it easier to integrate traffic monitoring tools in the future.